De synergie tussen Rentpro en Photofacts

Door Michael van Helden Tips

De oprichters van Rentpro (Elja en Michael) hebben samen nog een ander bedrijf opgericht: Photofacts.

Terwijl Michael en Elja al sinds 1999 samenwerkte aan verhuur webwinkels, is Elja in 2006 Photofacts als hobby project gestart. Photofacts.nl is een blog over fotografie. Natuurlijk kon Elja de kennis over website en Google optimalisatie die we opgedaan hadden ook toepassen op dit project. Een mooie synergie.

Dagelijks verschijnt er een artikel over fotografie op dit blog. In de loop der jaren is dit blog uitgegroeid tot Nederlands grootste webblog over fotografie. In 2020 resulteerde dit, volgens Google Analytics, in 2,2 miljoen bezoekers. Zonder dat we hier één euro aan Google Ads aan uitgegeven hebben.

Daarnaast lezen 56.000 fotografen de wekelijkse nieuwsbrief van Photofacts.

Photofacts.nl screenshot


De artikelen gaan onder andere over nieuws, inspiratie en leren. Denk dus aan een review over een nieuwe camera die uitkomt, een specifieke portretfotografie tip of nieuws over een expositie met inspirerende foto’s. Door de groeiende bezoekersstroom leverde het blog steeds meer advertentie inkomsten op (bijvoorbeeld van Nikon, Canon en Adobe), waardoor het hobby project doorgroeide naar een bedrijf.

Eind 2013 is Photofacts Academy opgestart. Photofacts Academy is de Netflix voor fotografen. Voor een vast bedrag (in 2021: 149,- euro) per jaar krijg je toegang tot meer dan 100 online cursussen over fotografie. Deze cursussen worden gegeven door diverse fotografie experts, zoals Piet van den Eynde (Lightroom expert), Frank Doorhof (portret-, flitsfotografie), Bas Meelker en Micky Hoogendijk.  

Deze videocursussen staan online en kun je bekijken vanaf je computer, smartphone, tablet of smart tv. Je kunt elke cursus kijken die je wilt en op elk tijdstip wanneer het jou uitkomt.

Photofacts Academy groeit behoorlijk hard door. Op dit moment (2021) hebben zich zo’n 25.000 actieve leden aangemeld.

Photofacts.nl Academy screenshot

Synergie

Ondanks dat verhuur niet zo veel met fotografie te maken heeft, zien we ondertussen enorm veel synergie voordelen.

Google optimalisatie
Denk op de eerste plaats aan het vergroten van je bezoekersaantallen. Als verhuurbedrijf wil je natuurlijk dat je je doelgroep je online goed weet te vinden. Met de kennis en ervaring die we opgedaan hebben met het blog van Photofacts staan we letterlijk met onze voeten in de klei en weten we als geen ander wat werkt en wat niet werkt. Het maakt niet zo veel uit of het nou over fotografie cursussen gaat of over het huren van een springkussen; de spelregels van Google zijn hetzelfde.

Met de hoge bezoekersaantallen van het blog van Photofacts laten we zien dat het werkt wat we doen “Practice what you preach”.

Conversie optimalisatie
Met alleen bezoekers op je website maak je nog geen omzet. Je wilt graag dat bezoekers converteren naar een gewenste actie. Voor Photofacts Academy is dat een online inschrijving (en directe online betaling) van een jaarlidmaatschap. Voor een attractieverhuurder zou het gaan om het plaatsen van een order van een springkussen. Ook hiervoor geldt dat conversie methoden die werken voor Photofacts Academy ook heel goed bruikbaar zijn voor online verhuurders.

Uiteindelijk gaat het om het online geven van vertrouwen, het goed informeren, het wegnemen van bezwaren en het verleiden om bezoekers een volgende stap te laten zetten. Als je dan ook nog werkt met een heel gebruikersvriendelijke website, zul je zien dat je conversie (lees: omzet) steeds zal groeien.

Investeren in experts
Over de jaren hebben we tienduizenden euro’s geïnvesteerd in experts op het gebied van online marketing, Google optimalisatie, conversie, copywriting en een business coach. Telkens konden we de kosten verdelen over twee bedrijven, terwijl we de kennis voor beide bedrijven konden inzetten.

Vaak kwamen hier nuttige dingen uit die telkens een mooie optimalisatie opleverde. Soms ging het om een echte doorbraak, waardoor je ineens veel harder kon groeien. De optelsom van deze kleine en grote optimalisaties is op de lange termijn enorm veel waard. Zowel voor onszelf als Photofacts, maar ook voor onze Rentpro klanten.

De focus ligt bij Rentpro alleen op verhuurbedrijven. Hierdoor zijn we specialist in deze branche. We werken niet voor andere (verkoop)bedrijven. Hierdoor hebben we inzicht in wat wel en niet werkt bij diverse verhuurbedrijven. We gaan altijd vertrouwelijk om met specifieke klanteninformatie, maar we kunnen per klant wel adviseren om een bepaalde richting op te gaan.

Gebruikersvriendelijkheid
Bij PhotofactsAcademy is het ons doel om leden op een prettige en gebruikersvriendelijke manier met ons systeem te laten werken. Op die manier halen ze het maximale rendement uit het jaarlidmaatschap, maar hebben ze er ook het meeste plezier in. Bij Rentpro is het de bedoeling dat de verhuurondernemer zo gebruikersvriendelijk mogelijk met zijn verhuursoftware kan werken. Hoe haalt hij het meeste uit zijn systeem en bedrijf, hoe kunnen we hem gemakkelijk inzicht geven en hoe kunnen we hem tijd laten besparen?

We werken voor beide bedrijven in totaal met een team van zo’n 15 man en we werken op dezelfde verdieping in hetzelfde gebouw. De meeste collega’s hebben een dedicated functie voor of Rentpro of Photofacts. Toch zien we dat beide bedrijven regelmatig profiteren van de expertise van collega’s van het andere bedrijf. Daarnaast zijn er functies, zoals de administratie, die ingezet kunnen worden voor beide bedrijven.

Focus

Michael heeft 100% de verantwoordelijkheid over Rentpro, Elja heeft 100% de verantwoordelijkheid over Photofacts. Dit resulteert in effectieve tijd en focus van gemiddeld zo’n 85% van onze tijd die we besteden aan het bedrijf waar we verantwoordelijk voor zijn. De overige 15% besteden we aan het andere bedrijf. Juist die 15% maakt het dat beide bedrijven profiteren van de eerder genoemde synergie voordelen.

Ondanks dat verhuur niet zo veel met fotografie te maken heeft, zien we ondertussen enorm veel synergie voordelen.


Meer omzet op je verhuurwebsite.
E-book
Ontvang gratis het e-book
"17 missers die het succes van je verhuurwebsite in de weg staan".
Plus: elke maand handige tips voor je verhuurwebsite per mail.