Meer omzet en bezoekers dankzij een nieuwsbrief

Door Elja Trum Tips

Hebben de bezoekers van je website de mogelijkheid zich in te schrijven op een nieuwsbrief? Als je hier ontkennend op moet antwoorden dan mis je een prachtige mogelijkheid om je doelgroep rechtstreeks te kunnen bereiken.

Natuurlijk, een nieuwsbrief versturen kost tijd en het werkt het beste wanneer je dit regelmatig doet. Niet vreemd dus als je besloten hebt voorlopig nog niet aan een nieuwsbrief te beginnen. Een nieuwsbrief kan echter erg belangrijk voor je bedrijf zijn en ik leg graag uit waarom.

sfeerfoto

Wat is een nieuwsbrief?

Voor de duidelijkheid nog even kort wat ik met een nieuwsbrief bedoel. Ik doel namelijk op een digitale variant. Je plaatst een formulier op je website waar bezoekers zich eenvoudig in kunnen schrijven. Bij voorkeur hoeven ze echt alleen maar hun mailadres achter te laten.

Bezoekers van je website kunnen zich zo volledig vrijwillig inschrijven op jouw nieuwsbrief en belanden zo op een verzendlijst. Eens in de zoveel tijd (bij voorkeur regelmatig) verstuur je een nieuwsbrief met interessante informatie aan iedereen op je verzendlijst.

Zo’n nieuwsbrief op je site zetten hoeft trouwens helemaal niet moeilijk te zijn. Maak eventueel gebruik van online aanbieders als Aweber.com of Mailchimp.com. Zij maken het niet alleen gemakkelijk om het aanmeldformulier op je site te plaatsen, ze helpen je ook goed bij het opmaken en versturen van je nieuwsbrieven.

Een groep die graag van je hoort

Het mooie aan een nieuwsbrief is dat iedereen die erop staat graag van je hoort. Hoe prettig is het als tientallen, honderden of zelfs duizenden mensen zitten te wachten op wat jij te vertellen hebt. Een nieuwsbrief is de ideale manier om jouw boodschap over te brengen aan precies die mensen die graag jouw boodschap horen.

Je hebt gewoon toestemming gekregen om jouw producten of diensten actief te promoten. Natuurlijk moet je hier geen misbruik van maken, want je lezers kunnen zichzelf ook zo weer uitschrijven. Zorg daarom dat je met je nieuwsbrief echt waarde biedt en meer weggeeft dan dat je terug verlangt.

Het is gemakkelijker om iets te verkopen aan iemand die een band met je heeft (door de regelmatige nieuwsbrief) dan om iets te verkopen aan iemand die voor het eerst je website bezoekt.

sfeerfoto nieuwsbrief verzenden

Een vaste bron van site bezoekers

Elke keer als je een nieuwsbrief verstuurt kun je bezoekers via de informatie in je nieuwsbrief terugleiden naar je website. Hierdoor kun je een vaste bron van bezoekers krijgen waarover jij de volledige controle hebt.

Komen jouw bezoekers nu voornamelijk binnen via Google? Wat gebeurt er op het moment dat Google je (om wat voor een reden dan ook) lager in de zoekresultaten plaatst? Of als Facebook haar site aanpast en jouw boodschap niet meer bij zoveel gebruikers wordt getoond.

Hetzelfde geldt voor elke populaire website waaruit je veel bezoekers krijgt. Dit is leuk totdat de verwijzing van die website verdwijnt. Je hebt er immers totaal geen controle over. Jouw verzendlijst is van jou; je hebt zelf 100 procent controle over wanneer je het inzet.

Om een concreet voorbeeld te geven; wij beheren het weblog Photofacts. Over de jaren hebben we een mailinglijst opgebouwd waarop inmiddels ruim 28.000 mensen zich ingeschreven hebben. Wekelijks verzenden we een nieuwsbrief en dat levert direct duizenden extra bezoekers op. Veel lezers van de nieuwsbrief nemen naar aanleiding van de nieuwsbrief even een kijkje op de website. Dat levert elke week een mooie piek in bezoekersaantallen op.


screenshot Analytics Photofacts.nl

Hoe vaak verstuur je een nieuwsbrief?

Zoals je in bovenstaand voorbeeld kon lezen sturen we bij Photofacts eens per week een artikel. Dat is prima voor een informatief blog, maar waarschijnlijk wat vaak voor jouw verhuuronderneming. Eens per maand is doorgaans een goede regelmaat.

Zet het maken van de nieuwsbrief tijdig in je agenda, zodat je het maandelijks versturen niet laat verslonzen. Direct na het versturen van de nieuwsbrief kun je de volgende nieuwsbrief al inplannen.

Houd rekening met evenementen en speciale data bij het inplannen van je nieuwsbrief. Je kunt feestdagen of bijvoorbeeld een grote beurs gebruiken om een leuke actie of aanbieding te communiceren. Probeer ervoor te zorgen dat de nieuwsbrief op het moment verzonden wordt dat je klant net aan de slag moet met het regelen, je komt dan op het juiste moment onder de aandacht.

Wat schrijf je in je nieuwsbrief?

Als je overtuigd bent van de voordelen van een nieuwsbrief moet je er wel mee aan de slag. Regelmatig een mooie nieuwsbrief versturen is niet gemakkelijk, want wat schrijf je eigenlijk in een nieuwsbrief?

Je wilt een nieuwsbrief versturen die mensen graag ontvangen en ook in de toekomst willen blijven ontvangen. Een nieuwsbrief die mensen missen wanneer ze hem onverwacht niet ontvangen. Zo'n nieuwsbrief zal immers het beste werken!

Schrijf dus artikelen voor je nieuwsbrief die voor jouw doelgroep interessant zijn. Probeer het verkopen van jouw verhuurproduct naar de achtergrond te schuiven. Je wilt als ontvanger van de nieuwsbrief graag iets nuttigs krijgen. Dat kan een mooie aanbieding zijn, maar vaker zal het nuttige informatie zijn.

Schrijf voor je site

Je kunt elke week een prachtige nieuwsbrief versturen met één of meerdere artikelen die je jouw abonnees toestuurt. Dat is echter zonde; de nieuwsbrief wordt alleen gelezen door je huidige abonnees. Daarna krijgt niemand meer jouw mooie artikelen te zien.

Daarom is het slimmer om die mooie artikelen direct op je site te publiceren. Vervolgens gebruik je de nieuwsbrief om ofwel te verwijzen naar die artikelen, of de artikelen één op één mee te sturen in je nieuwsbrief.

Door de artikelen op je site te plaatsen bouw je een prachtig archief met artikelen op die ook door zoekmachines goed gevonden en geïndexeerd zal worden. Mensen die je site en nieuwsbrief pas later ontdekken kunnen zo al jouw interessante artikelen nog teruglezen.

Een mooie manier om dit in de praktijk vorm te geven is het bijhouden van een blog. Met een regelmatige interval stuur je vervolgens je nieuwsbrief met daarin een persoonlijke introductietekst én je laatste blog artikelen.

Hoe kunnen we je helpen?

We kunnen je op verschillende manieren helpen:


Meer omzet op je verhuurwebsite.
E-book
Ontvang gratis het e-book
"17 missers die het succes van je verhuurwebsite in de weg staan".
Plus: elke maand handige tips voor je verhuurwebsite per mail.